打印 上一主題 下一主題
收起左側

我個人對兵堡嘅睇法(睇左吾好亂寫野)

總括而言

兵堡只一種單純嘅打法就可以成為高手

我覺得只系d苦練左n長嘅時間成為高手之後發覺只系識打兵堡(連血堡都吾識打?)

所以只系打兵堡~
咩都吾打
回復 支持 反對

「但我點唸都吾明 系樂古點解」
好簡單, 你試試每次玩兵堡的文明都是不變的,
你就會發現兵堡耐人尋味之處。

「兵堡只一種單純嘅打法就可以成為高手」
抱歉, 此話只能用在禁拉兵的情況下。
回復 支持 反對

好簡單, 你試試每次玩兵堡的文明都是不變的,
你就會發現兵堡耐人尋味之處。

抱歉, 此話只能用在禁拉兵的情況下。 ...
nomygf 發表於 17-7-2009 21:11

你系想講城堡兵嘅相勀?
同你講
你勀人個陣打落去愈打愈有引

比人勀個陣一升帝王都走啦

禁吾禁拉都好,情況系一樣:

勀人  入人大本

被勀  死守(出村而村民都被殺死之後走人)

吾系相勀(三個人玩以上)好小有
回復 支持 反對

似乎你還不明白我想說什麼,
兵堡耐人尋味之處可算是每次都有不同的文明組合,
每次可以控制不同類型的兵種, 相同不同文明的兵種合作,
你仔細看看, 這裡每個耐玩的劇情, 也是變化多端的,
而且兵堡容易上手, 這就是兵堡耐人尋味之處。

相剋絕對是控制了整個遊戲的實力差距,
但在相方實力差距不是大得很的話,
"智", 也就是團隊合作, 策略, 往往也是比"力"強,
但當"力"過於強大時, 正所謂以力破巧, 無論智有多強,
也沒用。最重要的一點, 強大並不是視乎單位本身,
而是玩家如何控制單位, 因此, 禁拉兵與拉兵是否一樣,
這點因人而異。跟無限恐怖(小說名稱, 沒有看過也不影響你看這回覆的理解度)中的情況沒有太大差別,
在隨機既情況底下, 就有可能完完全全地被剋著,
這點無法避免的, 但是否每場也是如此呢 ?

「實力差距不是大得很」
這句話不是單單只針對"文明"來說,
還包括團隊合作性, 單位控制等技巧。

「基本上所有劇都吾駛用腦」
抱著這種態度, 你又怎能享受劇情的樂趣,
給那單單以兵種相剋來定勝負的傢伙。
回復 支持 反對

一句講哂
只玩兵堡同冇玩aoc冇任何分別
回復 支持 反對

同意Zngzngzn 既睇法, 不過解釋方面就不太準確了
基本上所有劇都吾駛用腦 <----- 所有劇都要用腦, 正確來說,所有遊戲都要用腦, 關鍵在於用得多與少, 正如玩包剪鎚, 15 20 ,大話骰,Lucky 之類既game ,全部都要用腦.

以玩骰Game Lucky 為例, 運氣成份佔很大,但係都需要用到腦, 假設你搖左一手 3條1, 都要有基本智慧去選擇留低3個1 先有基會win

正如CB 咁, 抽中靚文明,都要考慮對方邊個文明最大威脅, 先去KO ,獲得完勝

此回答並不等於我會玩CB, 我是GB 的支持者, 大部份人都知 EVO 係由GB的概念所演生出黎

再另外, 錯區了, 調番正確區塊
回復 支持 反對

似乎你還不明白我想說什麼,
兵堡耐人尋味之處可算是每次都有不同的文明組合,
每次可以控制不同類型的兵種, 相同不同文明的兵種合作,
你仔細看看, 這裡每個耐玩的劇情, 也是變化多端的,
而且兵堡容易上手, 這就是兵堡 ...
nomygf 發表於 18-7-2009 17:17

agree, actually only in very exceptional cases, CB is unplayable.

with good tactics and teamworks even those 屈机族 could be defeated. I have seen Huns defeating Turks, Koreans get crushed into pieces in a few minutes...

But as a veteran player, I must say the most unfair civilization is the Persians, obviously one side is screwed if they don't got ranged units. Or sometimes one side got only archers and can't take down any castles at all would screw up the game.

btw, the most ridiculous combination I've seen

is that, Spanish/Koreans/Persians/Turks vs Celts/Vikings/Teutons/Aztecs

almost hopeless, but i would aim for rushing Koreans
回復 支持 反對

25# 娜天木柚
廢話 你只玩6ar同冇aoc都冇分別
回復 支持 反對

25# 娜天木柚  
廢話 你只玩6ar同冇aoc都冇分別
dusty737373 發表於 25-7-2009 12:05

比喻錯誤, 玩RM 絕對係代表玩aoc, RM 入面有曬所有基本必備的技術,  打CB的話只局限於 基本的屬性相剋和合作
回復 支持 反對

樓主, 點為之唔好亂寫野?
我想兵堡可取之處係易入手, 多變化, 氣氛好(當然好著重其他玩家...)
即使以上原因唔能夠令你喜歡兵堡, 亦唔代表其他人唔鍾意呢...

簡單黎講:
"即使兩個人有相同既經歷都未必有相同既體會,
何況對於一個劇情?"
你自己都識講  "純粹表達個人意見 要知道個個人嘅意見、喜好都吾一樣~"

兵堡既吸引力足夠吸引其他人, 但唔足夠吸引你而已...
回復 支持 反對