打印 上一主題 下一主題
收起左側

我對香港社會既睇法....

我可以話係打左幾年工, 一做洗碗做左幾年...我開始明白點解無人肯入行做洗碗, 食店日日做到無停手...透真係好小時間, 扒幾啖飯又要開始洗碗..一停手就開始臨檔, 好彩做慣左晚晚洗碗都洗得哂, 無留手尾比天日同事洗, 如果唔係又話我洗碗慢.. 我打算做洗碗做就做一世, 一唔駛交稅, 二可以慳番D錢早D退休, 三我唔想同D80後, 90後爭份工爭餐死, 我唔明白點解D人成日憎富二代搶哂有錢工黎做, 只係起跑線上一出生已經輸左比人, D富二代只係有錢過人姐, 駛唔駛有咁多昆狗走埋起昆富二代D錢, 比著我係富二代, 我寧願做洗碗避開D年輕人, 費時比D 80後, 90後污染我既品格, 費時比人左哄右哄昆哂D錢, 寧願做個乖仔就算, 我都唔明點解一定要分開有錢人同窮人, 其實咪又係人一個, 成日話有錢人幫有錢人, 政府職能就係劫富濟貧, 又話要比年輕人向上流, 可以正常咁成家立室, 但係日日睇報紙話香港已經係死城, 香港無得救, 我都唔明白點解香港D年輕人會變成咁, 閱年輕閱幸福, 樣樣物質有求必應, 根本唔駛佢辛苦咁去爭取, 根本唔知搵錢艱難, 阿爸阿媽用左幾多血汗, 幾多時間體力去幫年輕人留最好比佢地.. 我自己搵錢都好辛苦, 日洗夜洗, 洗到手腳有紅點, 行路又拐下拐下, D錢唔捨得洗, 有錢都留比阿媽去享福, 我真係想知當父母離開你地果時, 你地無左父母衣個依靠果時, 你地生活會變成點, 仲成日當阿爸阿媽係奴隸, 係狗奴才, 你無左阿爸阿媽果時你會有咩能力去搵食? 阿媽真係可以餵飽你一世?

我唔想做大官, 亦都唔想做生意發大達, 我只係知道樣樣靠自己去爭取, 我唔想D中年人日捱夜捱, 捱到病哂, 到時無左佢地支撐香港經濟果時, D年輕人又無搵食能力, 都唔知香港經濟點運作落去... D中年人一知D年輕人仲好似D細路咁要人捉住隻手慢慢教果時, 佢地就頭痛, 點解D年輕人唔肯捱唔肯做, 成個細路咁唔似正常人, 80後, 90後同60後, 70後唔同, 環境差好遠, 樣樣野要慳住慳住, 衣嫁D年輕人打機, 一打就幾百萬倒錢落海, 果D係你地父母既辛苦錢黎嫁, 咁就比你哂左, 為咩呢?

我生活雖然少包袱, 但係真係無眼睇D年輕人既所作所為... 醒未呀! 年輕人, 你不動, 老動, 你就玩完, 個個人都玩完, 因為一代停一代, 下一代會886...

我唔明點解D年輕人一見富二代就憎到入心入肺, 人還人, 你還你, 人地有錢最多只係天生好命, 佢之後既下場係點你根本唔需要擺上心, 因為佢唔會影響你既生活, 你努力一樣可以成家立室, 只係比人辛苦D...衣嫁有個最低工資, 做個下屬會好做過上司, 下屬既責任無咁大, 唔駛受氣, 你肯做, 聽話一樣有人比錢你駛, 所以唔駛擔心無得上位, 只要你肯做幾多得幾多就得, 衣個社會遲早最多新聞係D年輕人大部分喪失搵食能力導致經濟變差, 令到香港變成老人集中地, 人材北上成富...香港比哂D一早十幾歲出黎打工既年輕人上哂位...
回復

重點呢 :o
回復 支持 反對

唔知點解...我覺得你呢篇文有dd係用唻安慰自己?無冒犯之意
回復 支持 反對

哦°
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

完全唔知你想表達d咩
我淨係覺得資本主義係行唔通,d大公司今年搵100億,下年搵80億竟然可以話蝕錢,間間公司都講增長,試問點可能一直只升不跌...最後d公司咪加價,減成本,減開支,最後咪打工仔無可能加人工,但d野就愈來愈貴,有錢人就愈來愈有錢,窮人就愈來愈窮
回復 支持 反對

又發功
回復 支持 反對

其實重點係香港人好on9 人地話自己慘 第二個就會話 我比你更慘啦
之前有個大學生畢業搵唔到工 跟住啲on9 就會話同屋企人講 大學生都搵唔到工 所以佢都搵唔到 根本自己都未撚嘗試過搵工
好多人都係 自己未嘗試過既野 就話人地都係咁 之後就比個籍口自己去逃避
回復 支持 反對

完全唔知你想表達d咩 +1
其實你想點? 你覺得你自己睇得透就唔洗打咁長篇野晒氣
睇唔透就唔好講到咁清高
真正既富二代係可以做到唔洗做的
回復 支持 反對

我看得出
你沒有上進心沒有責任感是也- -
贈一首歌

慢慢安慰你自已
回復 支持 反對